Wat doet spirulina poeder?

Afgezien van het feit dat spirulina een prachtige blauwgroene kleur heeft, heeft spirulina poeder ook nog eens een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Algen zijn een populair voedingssupplement en worden beschouwd als een van de meest essentiële superfoods.

Spirulina bevat vitaminen en mineralen, maar ook proteïnen en antioxidanten die ontstekingen helpen bestrijden, het immuunsysteem onder controle houden en andere dingen doen.

Net als moringa poeder wordt spirulina vaak ingenomen als poeder, gemengd met water of gemengd in lattes, smoothies en proteïneshakes. Mensen kiezen voor een drinkgroentenpoeder met het krachtige supervoedsel uit de oceaan voor optimale voordelen. Op deze manier krijgen ze de voordelen van spirulina plus de voordelen van verschillende andere plantaardige voedingsbronnen.

Iedereen kan baat hebben bij het toevoegen van spirulina aan hun dieet, vooral mensen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes. Een van de meest voorkomende voordelen van spirulina is het vermogen om de suikerspiegel in het bloed te reguleren. Het supervoedsel kan fungeren als een soort multivitamine, omdat het een groot aantal vitaminen en mineralen bevat die de gezondheid op peil houden, zoals vitamine B6, E en C.

Als je je afvraagt wat spirulina doet, hoe het je kan helpen en welke voordelen het biedt, dan hebben wij de antwoorden.

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwgroene alg waarvan bekend is dat het de oudste vorm op aarde is. De Azteken waren de eerste mensen die de gezondheidsvoordelen van spirulina leerden kennen en gebruikten. Ze gebruikten het om hun uithoudingsvermogen te vergroten en te voorzien in hun dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Zelfs in de 13e eeuw werd spirulina beschouwd als een supervoedsel, vooral omdat het evenveel eiwitten bevatte als een ei.

Eeuwen geleden gebruikten de Azteken in Mexico het supervoedsel ook om specifieke ziekten en gezondheidsproblemen te behandelen.

Maar tegenwoordig wordt spirulina geoogst, gevriesdroogd en vermalen tot poeder. Afhankelijk van je gezondheidsdoelen en zorgen kun je spirulina alleen eten of als onderdeel van een mix met tientallen andere superfoods.

Hoe smaakt spirulina?

Spirulina smaakt een beetje bitter, en daarom mengen mensen het meestal in smoothies, sappen of yoghurts om de consumptie draaglijker te maken. Gemengd in drinkgroenten is de bitterheid minder erg, maar mensen geven er nog steeds de voorkeur aan om het poeder te mengen omdat het een beetje grasachtig kan smaken.

Waarom zou je spirulina poeder kopen?

De meeste mensen die spirulina kopen doen dit vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan de algehele gezondheid. Het versterkt het immuunsysteem, verbetert de darmflora, stimuleert energieniveaus en ondersteunt hartgezondheid. Hieronder nemen we de belangrijkste voordelen met je door.

1. Spirulina is rijk aan voedingsstoffen, vitaminen en eiwitten

Spirulina bevat verschillende B-vitamines, vitamine E, mangaan, koper, ijzer, zink, selenium, bètacaroteen en een essentieel vetzuur genaamd gamma-linoleenzuur. Omdat algen ijzer bevatten, is het een geweldig plantaardig poedersupplement voor vrouwen en mannen met ijzertekort of bloedarmoede. Daarnaast is selenium een mineraal dat nauw verbonden is met depressie – een seleniumtekort kan een slecht humeur veroorzaken. Dus als je je vaak somber voelt, kan het toevoegen van seleniumrijke superfoods zoals spirulina helpen bij het verlichten van depressie en angst.

Bovendien bevat spirulina veel proteïne en weinig calorieën. Een eetlepel spirulina bevat 25 calorieën, 0,5 gram vet, 1 gram koolhydraten en 4 gram eiwit.

2. Spirulina kan triglyceriden en cholesterol verlagen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een matige dosis van deze blauwgroene alg het triglyceridengehalte kan verlagen, een soort vet dat in het bloed voorkomt. De triglyceriden worden opgeslagen en gebruikt voor energie als dat nodig is, maar als je hypothyreoïdie, diabetes of overgewicht hebt, kunnen hoge triglyceriden gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

In één onderzoek zagen volwassenen met een hoog cholesterolgehalte die drie maanden spirulina aten hun LDL-cholesterol-, triglyceride- en totale cholesterolgehalte dalen. De triglyceriden van de deelnemers daalden met 16% en hun LDL-cholesterol daalde met 10% nadat ze 12 weken lang elke dag 1 gram spirulina aten.

Door het schadelijke cholesterolgehalte te verlagen, bestrijdt spirulina ook hart- en vaatziekten. Door de opname van cholesterol door het lichaam te verminderen en het cholesterolgehalte te verlagen, helpt spirulina je slagaders vrij te houden en vermindert het de druk op je hart die zou kunnen leiden tot hartaandoeningen en bloedstolsels die beroertes veroorzaken.

3. Spirulina kan de bloeddruk verlagen

Een matige dosis spirulina kan de systolische en diastolische bloeddruk helpen verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk. Maar hoe gebeurt dit?

Spirulina bevat voedingsstoffen zoals ijzer, kalium, proteïne, magnesium en andere mineralen die goed zijn voor het beheersen van het cholesterol- en bloeddrukniveau. Spirulina verhoogt ook de productie van stikstofmonoxide in het lichaam, wat de bloedvaten helpt ontspannen. Onderzoeken tonen aan dat dit de bloeddruk kan verlagen, waardoor je minder risico loopt op hartaandoeningen. Bij gezonde mensen kan een matige dagelijkse dosis van de alg de bloeddruk gezond houden, maar bij mensen met een ernstig hoge bloeddruk is de effectiviteit van spirulina nog niet vastgesteld.

4. Spirulina kan sommige allergiesymptomen verbeteren

Omdat ontstekingen een veelvoorkomend teken van een allergie zijn, kan spirulina helpen omdat het histamines helpt blokkeren. Of je nu allergieën hebt voor pollen, katten of stof, het toevoegen van spirulina aan je routine kan zeker geen kwaad, dus overweeg om het supervoedsel te proberen voordat je een ton aan vrij verkrijgbare allergiemedicijnen koopt.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat spirulina de symptomen van allergische rhinitis verminderde en de hoeveelheid neusuitvloeiing, verstopping, niezen en jeuk van de deelnemers verminderde.

5. Spirulina kan effectief zijn bij het verbeteren van bloedarmoede

Zoals hierboven vermeld, is spirulina een plantaardige bron van ijzer, net als spinazie en boerenkool. Je kunt 28,5 mg ijzer binnenkrijgen bij het consumeren van 100 gram spirulina. Dit is meer dan drie keer zoveel ijzer als in spinazie en zelfs meer dan in sommige vleessoorten. Een portie van 100 gram spirulina overschrijdt de aanbevolen dagelijkse dosis ijzer.

IJzersupplementen kunnen behoorlijk belastend zijn voor je spijsverteringskanaal en constipatie veroorzaken. Aan de andere kant is spirulina meestal minder hard, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen met een gevoelige maag.

6. Spirulina kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht vergroten.

Het hoge eiwitgehalte van de alg is een gezonde energiebron die je spieren kan beschermen en je meer uithoudingsvermogen kan geven. Hierdoor kun je de marathon sneller voltooien. Het hoge proteïnegehalte van de algen is een gezonde energiebron die je spieren kan beschermen en je meer uithoudingsvermogen kan geven. Hierdoor kun je de marathon sneller voltooien.

In plaats van driedubbele koffie en energiedrankjes, die je misselijk en nerveus kunnen maken, kan spirulina je een veel gezondere energieboost geven. De thiamine en vitamine B1 in het supervoedsel kunnen vermoeidheid tegengaan. Bovendien biedt spirulina een energieboost zonder de crash waardoor je achter je bureau in slaap valt.

7. Superfood dat je ontstekingen kan verminderen

De ontstekingsremmende eigenschappen zijn misschien wel de grootste claim van het superfood spirulina. Spirulina heeft veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, en het heeft ook fycocyanine, wat een sterk plantaardig eiwit is. Dit eiwit, waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, kan antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, samen met het potentieel om pijn te verlichten en de hersenen te beschermen.

Veel van de antioxidanten in dit supervoedsel hebben ontstekingsremmende voordelen voor het lichaam. En als je supplementen of voedingsmiddelen gebruikt die ontstekingen tegengaan, zullen je lichaam en hersenen zich beter voelen en beter presteren.

8. Spirulina kan chronische ziekten helpen voorkomen

Hoewel er nog steeds beperkt onderzoek is, suggereren veel gezondheidsdeskundigen dat spirulina kan helpen bij het voorkomen van bepaalde vormen van kanker, nier- en leverziekten, hoge bloeddruk, obesitas, hartproblemen en diabetes.

Sommige onderzoeken wijzen er ook op dat spirulina de gezondheid van de hersenen kan bevorderen, wat vooral belangrijk is voor MS-patiënten. Men denkt dat dit komt door de fycocyanen, polysachariden, fenolen en antioxidanten van het supervoedsel.

Spirulina is ook een van de beste bronnen van omega-3 vetzuren, die de gezondheid van de hersenen op andere manieren bevorderen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat omega-3 vetzuren kunnen helpen bij depressie en angst, mentale achteruitgang door ouderdom en de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen en de hersenen gezond kunnen houden tijdens de zwangerschap en vroege kinderjaren.

9. Spirulina kan helpen bij het verminderen van acne

Er zijn weinig dingen erger dan acne, want het kan je zelfvertrouwen flink aantasten. Gelukkig kunnen de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen in spirulina zwellingen verminderen en toekomstige puistjes voorkomen.

Zelfs als je niet met acne worstelt, kan je huid toch baat hebben bij de algen. Spirulina kan iemands algehele huidgezondheid verbeteren door de poriën te ontdoen van schadelijke gifstoffen en ze te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en omgevingsfactoren.

10. Spirulina kan de darmgezondheid verbeteren

Hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied, hebben studies aangetoond dat spirulina een positieve invloed heeft op de darmgezondheid. Een onderzoek uit 2017 toonde aan dat spirulina hielp bij het behouden van de darmfunctie tijdens het ouder worden, en het hielp ook bij het behouden van een gezonde gastro-intestinale microbiële gemeenschap.

Geregistreerde diëtisten denken dat de prebiotische eigenschappen van spirulina ervoor zorgen dat het goed is voor de darmgezondheid. Goede bacteriën in de darmen voeden zich met prebiotica.

Hoe gebruik je spirulina?

Nu je hebt gelezen wat spirulina allemaal doet, wil je tot slot natuurlijk weten hoe je dit superfood gebruiken kunt. Spirulina kan op veel verschillende manieren gegeten worden, maar spirulina poeder en tabletten zijn het meest gebruikelijk. Je kunt een kleine lepel spirulina poeder door een glas water of sap roeren, of je kunt het in een smoothie verwerken.