Jitse Groen: Vermogen, Auto, Huis en Partner + meer weetjes

Jitse Groen ken je misschien niet direct bij naam, maar je hebt in alle waarschijnlijkheid wel iets met hem te maken gehad. Je hebt namelijk vast wel eens iets besteld via Thuisbezorgd. Jawel, Jitse Groen is de founder en CEO van Just Eats Takeaway en dat is het moederbedrijf van Thuisbezorgd.

Student met een idee

Jitse Groen (2 juni, 1978) was een student aan de Universiteit in Twente toen hij Just Eat Takeaway en thuisbezorgd heeft opgezet. Naar eigen zeggen was hij een luie bedrijfsinformatica student die graag roeide en biertjes dronk met vrienden. Andere studenten waren wel ondernemend, maar Jitse moest hier niets van hebben. Toen hij medestudenten in het NOS journaal zag met hun onderneming, vond Jitse dat hij ook maar aan de slag moest gaan. Het idee van thuisbezorgd ontstond tijdens een familiebijeenkomst. Hij probeerde online Chinees eten te bestellen, maar dit lukte niet. Hij zag een gat in de markt en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel.

Thuisbezorgd en takeaway

In 1999 was thuisbezorgd.nl een feit. Het begin was nog zwaar omdat internet nog niet zo veel werd gebruikt. Jitse heeft er lang over gedaan om het groot te maken, maar nadat het internet ook meer geaccepteerd werd en betere verbindingen kreeg, werd Thuisbezorgd ook groter. In het jaar 2000 zette hij takeaway.com op zodat hij internationaal kon gaan. De bedrijfsnaam is nu ook Takeaway voor internationale investeerders. De studie van Jitse? Die heeft hij nooit afgemaakt. Hij heeft 9 jaar lang gestudeerd en is gestopt met zijn studie nadat hij het niet meer kon combineren met zijn onderneming.

Just Eat Takeaway

Just Eat was ook een grote maaltijdbezorgdienst en tegelijk ook een grote concurrent. Takeaway werknemers van het eerste uur moesten stickers van Just Eat verwijderen en moesten zo vaak op de Google-banners klikken totdat het advertentiebudget van Just Eat opging. Begin 2020 heeft Jitse Groen Just Eat overgenomen waardoor hij nu handelt onder de handelsnaam ‘Just Eat Takeaway’. met Just Eat Takeaway is Jitse Groen groot in Nederland, België en Luxemburg. Ook in Duitsland zijn de oranje koeriers op straat te vinden. Andere Europese landen doen ook graag ‘lui’ mee en bestellen graag eten via Just Eat Takeaway.

EK Voetbal

Als je afgelopen tijd het EK voetbal 2021 hebt gekeken, dan is het je vast opgevallen dat de banners naast het veld gevuld staan met een reclame van Just Eat Takeaway. Het bedrijf is een grote sponsor van de Europese voetbalkampioenschappen en Jitse Groen hoopt met het UEFA contract de naamsbekendheid van de bezorgdiensten te vergroten. Hiermee hopen ze met Just Eat Takeaway in Europa een toonaangevende bezorgdienst te worden zodat ze hun afzetmarkt kunnen vergroten.

Grubhub

Just Eat Takeaway heeft niet alleen Europese plannen, maar gaat ook graag overzee en neemt de boel over in het land waar afhaalmaaltijden en to go maaltijden bekend om staat. Op 15 juni 2021 nam Jitse Groen de Amerikaanse concurrent Grubhub over voor een bedrag van 7,3 miljard dollar. Grubhub is een grote bezorgservice in de Verenigde Staten. Met Grubhub en Just Eat Takeaway heeft de Nederlandse Jitse Groen de op een na grootste bezorgservice van de wereld. De bezorgservice ‘Meituan’ uit China is de grootste van de wereld. Hoe een ondernemer uit Nederland het zo enorm ver kan schoppen is wel heel bijzonder!

Vermogen

Een ding is zeker: Jitse Groen wil graag wereldwijd iedereen eten bezorgen. Thuisbezorgd, Takeaway en Just Eat Take away is dan ook bijna het enige waarmee Jitse Groen zijn CV vult. Hij is duidelijk een selfmade ondernemer in hart en nieren. Hierdoor heeft hij, zoals Quote het schat, een vermogen van 1,4 miljard euro. In een interview met de Quote zegt hij het volgende hierover: ‘Dat geld is virtueel, het moet eerst worden uitbetaald. En dan heb je meer geld dan je op kan maken. Als ik het voor het geld deed, had ik wel verkocht toen het bedrijf 10 miljoen waard was. Ik lig niet op het strand, ik heb geen twintig horloges. Ik ben gewoon een serieuze ondernemer met een plan.’

Huis in Noordwijk

In 2017 kocht Jitse Groen het duurste strandhuis van Nederland. Een huis in Noordwijk kocht hij voor 10 miljoen euro. Het gebouw was een strandhotel en had daardoor negen slaapkamers, vijf badkamers en een thuisbioscoop en sauna. Dit heeft hij allemaal omgebouwd tot een droomvilla met uitzicht op het strand. Hier vertoeft hij heerlijk. Zal hij op dit adres ook eten bestellen via thuisbezorgd of is hij van luie student naar hardwerkende ondernemer geworden die graag kookt? Hij zal vast wel een goede mooie keuken hebben in dat huis.

Persoonlijke leven

Jitse Groen zegt in een interview dat hij bewust niet veel loslaat over zijn persoonlijke leven. Waarom hij dit niet doet, is niet volledig duidelijk. Wel op zich logisch. Het is dan ook niet duidelijk of Jitse een relatie heeft en of hij zijn grote huis met kinderen deelt. Wel is er andere informatie over heb te vinden. Er is te lezen dat Jitse Groen graag vliegt. Hij heeft dan ook privélessen in vliegen. Vroeger wilde Groen altijd piloot worden, alleen vliegt hij nu liever met zijn bedrijf van hot naar her. Verder houdt Groen ook van roeien. Dat is de hobby die hij in zijn studententijd deed.