Erik de Zwart: vermogen, privéleven en meer

Erik de Zwart werd multimiljonair als mede-oprichter van Radio 538. Ook presenteerde hij de Nederlandse Top 40 op televisie en tot drie jaar geleden was hij programmadirecteur bij Radio Veronica.

Wie is Erik de Zwart?

Erik de Zwart, geboren op 16 juni 1957 in Amsterdam, is al op jonge leeftijd actief als dj. Op scholen verzorgt hij drive-in shows. Zijn radio-carrière begint in 1978 als hij samen met Ruud Hendriks bij de piraat Radio Unique aan de slag gaat. In 1979 komen ze samen terecht bij zeezender Radio Caroline, maar na enkele maanden komen ze terug bij Radio Unique. Daar wordt De Zwart opgemerkt door Veronica.

Bij Radio 4 begint De Zwart met de presentatie van ‘Muziek voor Miljoenen’. Een jaar later maakte de dj zijn tv-debuut als presentator van ‘Nederland Muziekland’ en ‘Countdown’. De Zwart wordt vervolgens ook bekend als presentator van de Top 40. Op de radio is hij onder meer te horen met ‘Bart en De Zwart’, samen met Bart van Leeuwen en met Kees Schilperoort maakt De Zwart het radiospel ‘De Stemband’.

In 1984 maakte hij een overstap naar de TROS. Daar presenteert hij onder andere de ‘TROS Top 50’ en de Nationale Hitparade. In 1986 vertrekt hij weer, om terug te keren naar Veronica. De Zwart volgt Lex Harding op als presentator van de Nederlandse Top 40 op de radio.

Oprichting Radio 538

Radio 538 werd in 1992 opgericht door De Zwart samen met Lex Harding. De Zwart begint als programmleider en is vanaf 1 mei 1995 directeur bij het radiostation. Hij presenteert ook de Top 40 op vrijdagmiddag. De Zwart weet voor het radiostation uiteindelijk etherfrequenties te bemachtigen. Ook haalt hij grote namen als Edwin Evers binnen.Niet gek, dat De Zwart in 2000 werd uitgeroepen tot radioman van het jaar.

Terug naar Veronica

In 2007 keert De Zwart weer terug naar Veronica. Het werk bij Veronica lijkt te bevallen, want De Zwart wordt daar in maart 2008 ‘station-voice’. Een paar maanden later, in september 2008, De Zwart elk weekend te horen bij Radio Veronica met het Veronica Top 40 Hitdossier op zaterdag- en later ook op zondagmiddag. In 2009 krijgt De Zwart de Marconi Oeuvre Award.

De Zwart zwaait eind oktober 2016 af bij Radio Veronica. Hij gaat aan de slag met het ontwikkelen van videoformats bij de Telegraaf Media Groep (TMG).

Privéleven

Marika de Zwart is de vrouw van Erik de Zwart. Erik de Zwart leerde Marika in 1994 kennen. Binnen no-time werd ze zijn vriendin, zo vertelde Erik al eens in de Story. “Vanaf de eerste dag dat ik haar leerde kennen, in 1994, voelde het zó goed. Dat gevoel is nooit meer weggegaan. Ze is mijn ideale vrouw, die me de vrijheid geeft om dingen te doen die ik graag wil.”

Inmiddels wonen ze samen met hun twee dochters Merel en Jasmijn in een riante villa in het Gooi. Dat Erik gek is op zijn vrouw Marika de Zwart, moge duidelijk zijn. In de Beau Monde wordt hij geciteerd: “Als ik iets idioots verzin, zoals laatst: met twee vrienden de wereld rond in 56 uur en 56 minuten, houdt ze me niet tegen, maar moedigt me aan. Wat ik ook fijn aan Marika vind, is dat ze niet in dingen blijft hangen. Als we een keer een discussie hebben, trekt ze van leer en daarna is het klaar. Dat was bij andere vriendinnen wel anders, die bleven dagen later nog steeds zeuren!”

Maar volgens De Zwart heeft zijn vrouw zeker ook wat minpunten. “Maar ze heeft ook minpunten hoor, zo is Marika een enorme rommelkont. Mijn meiden zijn alle drie schatjes, maar ze ruimen niets achter hun kont op. Dat doet papa wel, tot aan de badkamer aan toe, want papa is wél netjes.”

Vermogen

Het geschatte vermogen van Erik Zwart is 30 miljoen euro. Erik de Zwart heeft naar eigen zeggen twee hobby’s. Radio en treinen. Aan dit laatste geeft hij dan ook behoorlijk wat geld uit. Tegen het tijdschrift Weekend vertelt hij: “Nou, wat betreft die erfenis, ik ben van plan heel oud te worden. Of ik heb het tegen die tijd opgemaakt. Ik heb een dure hobby, treintjes, en daar ben ik een tv-station over begonnen, het Netflix voor de treinliefhebber. We zijn nu een paar maanden bezig.”

Zijn streamingplatform 24Trains.tv is gericht op 160 landen en beschikbaar in drie talen. “Vroeger had je startpagina.nl, dit is de volgende stap. Je vindt er alles over treinen, zoals video’s, boeken, tijdschriften; inhoud van over de hele wereld. Ik wil ook heel graag Rail Away van de EO hebben. We hebben er inmiddels vele duizenden uren aan inhoud op staan, te streamen via de telefoon met Chromecast en Apple TV. Het is dus niet zomaar een kanaaltje”, vertelt hij aan Weekend.

Wie is De Mol?

Erik De Zwart deed mee aan het 21e seizoen van Wie is De Mol. Helaas was zijn deelname van korte duur. Hij vond het zelf erg jammer dat hij er al zo snel uit moest, maar hij kijk terug op een mooi avontuur.  “Het is sowieso ontzettend leuk om mee te mogen doen. Het is een van de allermooiste programma’s die gemaakt worden. Tsjechië is een geweldig mooi land. Het was al mooi in het echt, maar ook op televisie ziet het er nog meer verzorgder uit. Het is een kijkspel.”