Bewijs, truffels en paddo’s kunnen helpen bij psychische aandoeningen

Ben jij benieuwd naar de positieve werking van paddo’s en truffels? In dit artikel gaan wij dieper in op de vraag hoe paddo’s en truffels als medicijn jou kunnen helpen.

Begin dit jaar kwamen er ineens een aantal artikelen online over het gebruik van paddo’s en truffels. Waar de media en de overheid de jaren ervoor voornamelijk kritisch waren op het gebruik van truffels dan wel paddo’s, kwam er nu ineens een ander artikel online. Namelijk dat het blijkt dat je truffels en paddo’s als medicijn zou kunnen gebruiken. Maar hoe werkt dit nu en hoe kan het jou helpen?

Het onderzoek naar paddo’s en truffels 

In Engeland is er een onderzoek gedaan naar de werking van psychedelische truffels. Bij het King’s College in Londen werden truffels en paddo’s verder onder de loep genomen. Het onderzoeksinstituut is voornamelijk gefocust op psychiatrie, psychologie en neurowetenschappen. De onderzoeken werden begin dit jaar getoond en waren toch wel verbluffend te noemen. 

Truffels als medicijn bij depressies of PTSS

Nu klinkt het misschien in eerste instantie een beetje raar. Want in de afgelopen jaren werd vooral verkondigd dat truffels en paddo’s uiterst gevaarlijk waren vooral voor mensen met psychische aandoeningen. Wanneer depressief was moest je vooral niet beginnen aan psychedelische drugs want dan zou je sneller in een trip blijven hangen. Maar uit onderzoek blijkt dus nu dat bij kleine doseringen het je juist kan helpen. 

De stof psilocybine zit in zowel truffels als paddo’s. Deze stof heeft geen lang of kort termijneffect op de gezondheid van een mens. Bij een microdosering blijkt het totaal ongevaarlijk te zijn. De stof zorgt voor meer openheid in het brein. Dit kan dan weer helpen bij traumaverwerking of om een depressie effectiever te behandelen. 

Psychedelische drugs als toekomstige behandelmethode in Nederland 

Op dit moment wordt de stof nog gebruikt in het zorgstelsel in Nederland. Wel bestaat er volgens de GGZ een grote kans dat in de komende vijf jaar het zal behoren tot het verzekerde stelsel in Nederland. Dit omdat de effecten dermate goed zijn bevonden tot nu toe. Er zal dus nog veel onderzoek gedaan worden naar de lange termijneffecten, maar het ziet er rooskleurig uit.