Van ongeboren baby tot puber: nuttige gezondheidstips voor je kind

Natuurlijk wil je dat je kind een zo gezond en gelukkig leven leidt. En als ouder heb je daar absoluut invloed op! Zeker in de jongere jaren van het leven van je kind, totdat je kind volwassen is. Benieuwd wat je allemaal kunt doen om op de gezondheid te letten? Lees verder voor tips en inspiratie.

Goed begin

De gezondheid van je kind is al volop in ontwikkeling vanaf het eerste begin. Als je zwanger bent, is het dus heel belangrijk om op je gezondheid te letten. Begin daar het liefst al mee op het moment dat je zwanger wilt worden. Je kunt zwangerschapsvitamine nemen om de nodige foliumzuur en vitamine D3 aan te vullen. Dat draagt bij aan de groei van je baby en de ontwikkeling van de placenta. Eet daarbij gezond en gevarieerd. Bepaalde ingrediënten kun je beter laten staan tijdens de zwangerschap, waaronder rauwe vis of vlees. En luister verder goed naar je lichaam. Je lichaam krijgt immers heel wat te verduren tijdens een zwangerschap: het is echt niet niks. Geeft je lijf toe dat het tijd is voor rust? Dan moet je daar gewoon naar luisteren. Doe het allemaal wat rustiger aan. Pak bijvoorbeeld ook meer slaap, of rust vaker uit op de bank. Daarnaar luisteren komt je kindje alleen maar ten goede.

Goede voorbeeld geven

Als je kindje eenmaal is geboren, is het aan jou om het goede voorbeeld te geven. Kinderen imiteren hun ouders namelijk, al vanaf een heel jonge leeftijd. Dat is dus iets om je bewust van te zijn! Het goede voorbeeld geven doe je niet alleen met woorden. Vaak zelfs juist niet, als je houding daarbij niet klopt. Vertel je je kind bijvoorbeeld om beleefd te zijn tegen anderen, maar snauw je zelf vervolgens een ander af? Dan zal je kind eerder je gedrag nadoen dan luisteren naar de woorden die je erover uitsprak. En het goede voorbeeld geven zit ‘m in nog veel meer aspecten, van je eetgewoontes tot je slaapritme. Kijk daarom kritisch naar jezelf!

Gevarieerd eten

Kinderen moeten goed eten. Het liefst zo gevarieerd mogelijk, zodat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Sloof je daarom lekker uit in de keuken. En leer je kind aan om zoveel mogelijk smaken en texturen uit te proberen. Dat kan best een opgave zijn: veel kinderen zijn moeilijke eters. Om te zorgen dat je kind genoeg vitaminen binnenkrijgt, werkt het vaak goed om vooral kleurrijke groenten te serveren. Dat ziet er vrolijk uit! Ook vitamine kinderen gummies met aardbeiensmaak ondersteunen het energieniveau en dragen bij aan de fitheid van je kind. Ongezonde ingrediënten kun je juist beter zoveel mogelijk laten staan. Denk aan (ultra)bewerkt eten en voedsel met veel suiker erin. Af en toe iets lekkers moet natuurlijk kunnen, maar houd dit wel binnen de perken.

Structuur en regelmaat

Je wilt je kind de nodige structuur en regelmaat bieden. Dit geeft je kind een veilig gevoel. Ook weet je kind zo beter waar het aan toe is. Op verschillende manieren kun je dit invullen. Denk onder andere aan een regelmatig slaapritme. Stop je kind ’s avonds op tijd in bed, altijd rond hetzelfde tijdstip. De meeste kinderen zijn ’s ochtends immers weer vroeg wakker. En voldoende slaap is essentieel voor de ontwikkeling! Daarnaast stel je duidelijke regels op, waar je je ook daadwerkelijk aan houdt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan regels over schermtijd.

Mentale ontwikkeling

Let ook goed op de mentale ontwikkeling van je kind. Je wilt immers dat je kind vrolijk en gelukkig is! Veel kinderen zijn dit al van nature, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Merk je dat je kind snel vermoeid of verdrietig is? Dan kan er iets aan ten grondslag liggen. Misschien komt je kind niet goed mee op school. Of voelt je kind zich onzeker. Het kan ook zo zijn dat er te veel wordt verwacht van je kind. Zorg daarom dat er altijd genoeg ruimte is voor het beleven van plezier. Kinderen hoeven eigenlijk nog helemaal niet veel. Laat ze lekker vrij zijn en genieten. Natuurlijk wil je je kind wel genoeg stimuleren, zodat de hersenen optimaal ontwikkelen. Blijf in ieder geval altijd goed in gesprek met je kind: hoe voelt je kind zich? Het is sowieso fijn als je kind dit weet te uiten.

Je kind gezond opvoeden? Daar komt veel bij kijken. Pak het dan ook goed aan, waarbij de bovenstaande tips je alvast op weg helpen. Hoewel ieder kind weer anders is, zijn er bepaalde basisregels waar je altijd goed aan doet.