Op deze manier geef je niet teveel geld uit op vakantie
Zeven op de tien Nederlandse millennials geven meer geld uit tijdens hun vakantie dan ze van te voren verwachtten, en een op de vijf komt zelfs regelmatig ‘blut’ terug. Dat blijkt uit een recent marktonderzoek van online financiële dienstverlener Moneyou.
Het onderzoek werd gehouden onder 1.034 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In het onderzoek werd het bestedings- en spaargedrag van millennials – Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar – afgezet tegen dat van de rest van de Nederlanders.
Financiële buffer niet groot genoeg
Hoewel Nederlandse millennials vaak hun vakantiegeld opzij zetten, betekent dat niet automatisch dat zij allemaal hun financiële zaken goed op orde hebben. Ruim een kwart (27%) van deze doelgroep geeft aan dat de financiële buffer niet groot genoeg is.
Met lege zakken naar huis moeten peddelen is natuurlijk nooit fijn. Volg daarom deze drie handige tips op om te voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan.
1. Stel een vakantiebudget op
Met stip op 1 staat natuurlijk een budget maken. Het is wellicht niet leuk om te doen, en waar moet je beginnen?! Geen stress, volg dit korte en simpele stappenplan:
1. Bereken je vakantiebudget. Hoeveel kun je verantwoordelijk gezien uitgeven zonder dat je betaal- en spaarrekening rode cijfers laten zien? En neem daarin ook altijd een stevige financiële buffer mee, voor onverwachte kosten tijdens én na je vakantie. Stel je voor dat vlak na je vakantie je wasmachine stukgaat door al die kilo’s zand die nog in je kleren zaten. Dan wil je wel een nieuwe kunnen kopen.
2. Bereken je gemiddelde kosten. Dat betekent voor verblijf, eten en drinken per dag. Hoeveel een gemiddeld biertje of maaltijd kost in een bepaald land kun je terugvinden op veel vakantiesites. Tel dit allemaal bij elkaar op en je weet welke kosten je per dag kunt verwachten.
3. Bereken je totale, vaste vakantiekosten. Nu je weet wat je budget is en wat je per dag sowieso kwijt bent, kun je uitrekenen wat je nog overhebt voor extraatjes. Dit bedrag kun je gebruiken voor souvenirs, tours, surflessen, kroegentochten, wat je maar wilt.
4. Hou tijdens je vakantie een globaal overzicht van je uitgaven bij. Dat kan op je telefoon, notitieblok, in je dagboek, et cetera. Dat hoeft niet op de cent nauwkeurig, maar tussen 50 en 80 euro zit natuurlijk wel een aardig verschil. Zorg in ieder geval dat je weet hoeveel budget je hebt uitgegeven, wat je nog over hebt en pas eventuele uitgaven daarop aan.
2. Vergelijk prijzen en onderhandel
Loop niet het eerste tourbureau binnen en boek meteen. Ga ook even langs die om de hoek en vergelijk de prijzen. Als je weet dat de buurman goedkoper is, kun je wellicht ook onderhandelen om de prijs nog lager te krijgen. Dat kan een aardige hap uit je budget schelen. En dat betekent meer geld over voor nog meer leuke dingen.
3. Koop niks op het vliegveld
Deze regel geldt vrijwel overal: alles op het vliegveld is dúúr. In de stad kun je goedkoper souvenirs, eten en drinken kopen. Zelfs pinautomaten zijn duurder op een vliegveld: vaak zijn de transactiekosten hier hoger dan in de stad. Dus fix die souvenir voor je moeder gewoon eens niet op het laatste moment, oke?
Andere interessante resultaten
Het onderzoek van Moneyou keek ook naar het spaargedrag van millennials. Dit zijn de meest opvallende resultaten.
De vijf meest genoemde spaardoelen van millennials:
- Buffer om financiële tegenslagen op te vangen (6%)
- Vakantie of verre reis (68%)
- Aankoop van een huis of ander onroerend goed (53%)
- Aanschaf of onderhoud van een auto (32%)
- Studie (29%)
Andere opvallende resultaten:
- Nederlandse millennials sparen maandelijks gemiddeld 275 euro.
- Aan het einde van de maand heeft 82% van hen een positief banksaldo.
- Bijna een vijfde (18%) van hen staat maandelijks rood.
- Meer dan de helft (60%) boekt regelmatig spaargeld over naar de betaalrekening om de maand rond te komen.
- Drie op de tien (31%) geven aan bewuster met geld om te gaan als ze een beter financieel overzicht zouden hebben. Bij Nederlandse 50-plussers is dit slechts 12%.