Hoe je kunt voorkomen dat je tuinomheining gaat rotten
Hekken hebben al honderden jaren lang hebben grenzen gesteld, privacy en bescherming geboden en onze eigendommen veiliger gemaakt, maar deze eenvoudige houten constructies worden vaak over het hoofd gezien. Houten schuttingen kunnen de visuele aantrekkingskracht van een woning en tuin echt vergroten en het uiterlijk van een tuin verbeteren, maar het is om nog een andere reden belangrijk om voor je omheining te zorgen. Een goed onderhouden omheining voorkomt dat het hout gaat rotten en maximaliseert daarmee de levensduur.
Nu de lente is aangebroken, is het een mooie gelegenheid om de staat van je tuinafscheiding te controleren. Hier in het Nederland kan ons klimaat nat zijn, en alleen omdat je omheiningen weer een natte en winderige winter lijken te hebben overleefd, wil nog niet zeggen dat ze noodzakelijkerwijs in een gunstige staat verkeren. Onze omheiningspanelen krijgen veel te verduren van alle elementen en kunnen, als ze worden verwaarloosd, een broedplaats worden voor rot en verval.
Wat veroorzaakt houtrot?
Er zijn twee soorten rot die een schadelijk effect kunnen hebben op je tuinschermen: droogrot en natrot.
Droogrot wordt veroorzaakt door serpula lacrymans, een ernstige vorm van schimmelbederf en zorgt ervoor dat het hout een duidelijke geur, gezwellen of scheuren heeft. Natrot wordt dan weer veroorzaakt door vocht, en houtvernietigende schimmels voeden zich vervolgens met dit vocht en gaan door met het creëren van zichtbare tekenen van verval op het hout zelf. Dit gebeurt meestal lager in de schutting, vaak bij de afrasteringspalen waar ze contact maken met de vochtige grond.
Wat zijn de tekenen van houtrot?
- Vervorming
- Verkleuring
- Zachtheid, splijten of barsten
- Verlies van kracht
- Zichtbare schimmelgroei/schimmel
- Vochtige muffe geur
Na verloop van tijd zal al het hout gaan rotten, maar als het onbehandeld blijft, zal dit de sterkte en stabiliteit van je tuinschutting snel aantasten. Het is van vitaal belang dat je hekken zowel structureel sterk als esthetisch aantrekkelijk blijven, als ze bestand zijn tegen de onvoorspelbaarheid van ons klimaat. Als het verval eenmaal is ingezet, kan het moeilijk zijn om het volledig uit te roeien, maar het installeren van een nieuw hekwerk zou veel moeite en kosten vergen. Dus hoe kun je de levensduur van je bestaande schutting verlengen?
Hoe voorkom je houtrot aan je houten tuinomheining?
De eerste stap is om alle eerder beschadigde of rottende delen van het hek te herstellen. Vervolgens kun je al het vuil, schimmel of meeldauw en de oppervlaktelaag van oude houtcellen verwijderen. Dit kan met een hogedrukreiniger en/of een goede borstel. Om je houten schutting een lange, duurzame bescherming te geven kun je de panelen behandelen met een coating. Zorg ervoor dat je de behandeling in alle scheuren en hoeken werkt waar vocht zich kan ophopen.
Eenmaal beschermd, is het belangrijk om je omheiningen schoon te houden. Elke opeenhoping van puin, vuil of aarde zal insecten aantrekken en de kans op hervorming van rot en bederf vergroten. Controleer jaarlijks op houtrot om erge problemen te voorkomen.
Het vervangen van je afrastering kan erg duur en behoorlijk vervelend zijn, dus het is van cruciaal belang dat je de nodige stappen onderneemt om het risico op rot en verval te minimaliseren en de oorzaken waar mogelijk weg te nemen. Door je bestaande schuttingpanelen te beschermen met een hoogwaardige houtbescherming, zou je jarenlang moeten kunnen genieten van gezonde, duurzame en robuuste schuttingen. Het verhoogt trouwens ook de waarde van je woning.