5 interessante weetjes om te vertellen tijdens het fietsen

Houd jij ervan om gezellig met de e-bike of de elektrische fiets op pad te gaan? Als je samengaat met iemand anders dan heb je heel veel kilometers om gezellig bij te kletsen. Maak je volgende fietstocht nog leuker met deze weetjes over fietsen! 

Dat Nederland een fietsland is, dat weten we natuurlijk stiekem allemaal wel. Al van jongs af aan stappen we maar al te graag op onze ijzeren ros. En dat is ook niet gek, want we hebben per inwoner 1,3 fiets. Dat is gemiddeld veel meer dan de rest van Europa. De elektrische fiets is dan wel de nieuwste soort fiets die er bestaat, maar de fiets an sich bestaat al heel lang. In 1817 is de eerste fiets uitgevonden. Al was dat een soort loopfiets zonder trappers. En we hebben dus in die 200 jaar niet stilgezeten met het door ontwikkelen van de fiets. Kijk maar naar de e-bike

In totaal zijn er meer dan 22,5 miljoen fietsen in Nederland. Op dit moment is daar 1,3 miljoen elektrisch van. Maar de elektrische fiets wordt steeds meer populair. Wil je weten welke e-bike er bij jou past of wil je eens een proefritje maken? Zoek dan eens online naar e-bike test

De langste fietspaden

Nederland heeft meer dan 35.000 kilometer aan fietspaden. Ook dat is veel meer dan de landen om ons heen. Toeristen kijken dan ook vaak gek op als ze zien dat we speciale wegen hebben enkel en alleen voor de fiets. Als je een lange fietstocht wilt maken dan kan je het beste naar Zuid-Holland, Noord-Holland en naar Utrecht gaan. In deze provincies vind je namelijk de meeste meters aan fietspad per hectare landoppervlakte. 

Elk jaar 1.000 kilometer in de benen

Gemiddeld fietsen wij Nederlanders 1.000 kilometer. Maar jongeren? Die fietsen wel het dubbele. Zij fietsen dus wel 2.000 kilometer per jaar. Je ziet ook dat de elektrische fiets namelijk steeds meer populair wordt onder jongeren. Bijvoorbeeld omdat ze elke dag flink wat afstanden moeten afleggen om op school te komen. Of bijvoorbeeld naar de sportclub moeten gaan. En nu de e-bike ook steeds mooier wordt vormgegeven vinden kinderen en jongeren het ook steeds toffer om erop te rijden. 

Wil je de mooiste fietsroutes van Nederland fietsen? Kijk even naar dit artikel!

Gebruiken minder vaak de auto 

We gebruiken de fiets vaker voor korte afstanden dan voor langere afstanden. Dat is ook niet gek, omdat we vaak onze fiets pakken voor bijvoorbeeld een boodschapje of om naar de stad te gaan. Het is vaak minder handig om dan de auto te pakken. Bijvoorbeeld omdat je dan op zoek moet gaan naar een parkeerplek en extra kosten kwijt ben. Gemiddeld duurt een fietstochtje in Nederland dan ook 2,9 kilometer. Om in beweging te blijven is dat een prima afstand. Al mag het natuurlijk altijd een beetje meer zijn! 

Je ziet dan ook dat we steeds vaker de auto laten staan. Deel uit kostenbesparing omdat we dus op deze manier brandstofkosten en parkeerkosten kunnen besparen. Maar steeds meer mensen nemen ook de elektrische fiets mee naar hun werk wanneer de afstand goed te fietsen is. Dat is natuurlijk een heel mooie ontwikkeling!