Wat zijn redenen om scheve tanden aan te pakken?

Heb je scheve tanden? Dat kan natuurlijk vervelend zijn. En misschien heb je de wens om je scheve tanden aan te pakken. Doorgaans is dat een verstandig idee, omdat er verschillende nadelen en risico’s aan scheve tanden zitten. Benieuwd naar meer informatie? Lees dan snel verder.

Moderne oplossing

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er tegenwoordig verschillende moderne oplossingen voor scheve tanden te vinden zijn. Je hoeft dus echt niet meer rond te lopen met de traditionele slotjesbeugel, mocht je daar geen trek in hebben. Kies liever voor rechte tanden met een moderne en transparante beugel, die veel minder opvallend is. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een scheef gebit, zoals te veel of juist te weinig ruimte in de mond. Als je vroeger hebt geduimd kan je gebit scheef gaan staan, of er is sprake van een aangeboren oorzaak. Of misschien is je gebit scheef gaan staan door een ongeluk. Wat de reden ook is, er is een oplossing voor te vinden. Het is belangrijk om je gebit te verbeteren als je tanden scheef staan, zoals we hieronder verder toelichten.

Pijn en problemen

Mensen met scheve tanden hebben doorgaans vaker pijn of problemen in de mond. Zo kan kauwen lastig zijn, of zelfs pijnlijk. Je ervaart misschien dat de tanden of kiezen elkaar op een verkeerde manier raken, als er een stuk uitsteekt of scheef staat. Wellicht kauw je altijd voorzichtig, uit angst dat er iets fout gaat. En dat risico is ook groter. Prettig is dat natuurlijk niet, want je gebit functioneert zo eigenlijk niet optimaal. Dat niet alleen, ook voedselresten hopen sneller op tussen de tanden en kiezen bij een scheef gebit. Het maakt je gebit minder hygiënisch. En anderen zien de voedselresten wellicht zitten, als je praat of lacht. Een scheef gebit kan daarnaast praten bemoeilijken. Zo heb je mogelijk last van slissen, wat natuurlijk niet wenselijk is.

Meer risico’s

Met scheve tanden heb je meer risico’s in het gebit dan met rechte tanden. Zo is er een groter risico dat tanden of kiezen afbreken, wat je natuurlijk absoluut wilt voorkomen. De tanden zijn als het ware kwetsbaarder als deze niet recht staan. Met de bovenkant van je gebit kun je bijvoorbeeld een stuk van de onderkant van je gebit afbreken, als je te hard kauwt. Het is al niet prettig om je hier überhaupt mee bezig te moeten houden. Ook is er bij een scheef gebit een grotere kans op een ongezond gebit. Je tanden zijn kwetsbaarder en kunnen moeilijker schoon worden gehouden. Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld gaatjes of tandvleesontstekingen, omdat de mond moeilijker schoon te houden is. Door tanden recht te laten zetten, is je gebit juist vaker weer sterker en gezonder. De kans op verdere fysieke problemen en risico’s neemt af. Een onzichtbare beugel is een moderne oplossing, waarbij je de beugel nauwelijks ziet zitten tijdens het dragen. Dit maakt het toegankelijker om ook op latere leeftijd nog een beugel te nemen, met een andere werking dan de ouderwetse slotjesbeugel.

Meer zelfvertrouwen

Last but not least: je krijgt weer meer zelfvertrouwen als je scheve tanden aanpakt. Dat is natuurlijk ook van belang! Durf je nu niet voluit te lachen? Of ben je je altijd bewust van je gebit als je praat? Dat is verleden tijd als je je tanden recht laat zetten. Je mond en gebit zijn altijd in het zicht: genoeg reden dus om hier iets aan te doen, als je niet tevreden bent. Laat het stuk schaamte achter je – en wees weer trots op je gebit!

Van het verkleinen van de kans op fysieke problemen tot het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen: er zijn veel redenen om scheve tanden recht te laten zetten. Wat is voor jou belangrijk? Pak je gebit aan!