De basis voor een goed onderhouden tuin

Om optimaal te kunnen genieten van je tuin is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Lekker weer om buiten aan de slag te gaan, maar ook de beste periode voor jouw planten. Maar wat is nou de basis voor een goed onderhouden tuin? In deze blog bespreken we een paar stappen.

Zorg voor een goede bodemstructuur 

Om te starten met het onderhoud van je tuin is het belangrijk om naar de bodemstructuur te kijken. De bodemstructuur vormt namelijk de basis voor alle planten, struiken en het gazon. Een gezonde bodem bevordert dan ook de groei van deze planten, struiken en grassen. Door de bodem te bemesten voorzie je de grond met voedingsstoffen. Als je een harde, stevige bodem hebt raden wij aan om de bodem om te spitten. Door dit te doen wordt de waterdoorlaatbaarheid verbeterd en zullen planten gemakkelijker wortelen in de losgemaakte grond. De bovenste laag kun je al eenvoudig omspitten met een hark. Mocht je tot diep in de bodem willen omspitten, dan raden wij aan om gebruik te maken van een spade, woelvork of tuinfrees. 

Weg met alle onkruid en groene aanslag

Het verwijderen van onkruid is een vervelend klusje, maar wanneer je er klaar mee bent ziet je tuin er direct al een stuk beter uit. Het onkruid kun je op veel verschillende manieren verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van onkruidbestrijdingsmiddelen of een onkruidbrander. Het beste voor je tuin is om het met de hand eruit te trekken of gebruik te maken van een schoffel of een onkruidwieder. Als je dan toch al bezig bent met het verwijderen van het onkruid tussen de tegels, kun je ook direct de groene aanslag verwijderen. Dit kan met een speciale groene aanslag verwijderaar, maar kun je ook doen met een schrobber en wat groene zeep. 

Snoeien doet bloeien!

Om je tuin goed te onderhouden is het belangrijk om je planten eens in de zoveel tijd te snoeien. Door te snoeien hebben je planten meer ruimte om te bloeien. Begin pas met snoeien wanneer de laatste vorst is geweest. Als je je planten al hebt gesnoeid en het gaat daarna nog vriezen, kan dit schadelijk zijn voor de nieuwe knoppen van de planten. Rond maart is het vaak de beste periode om te beginnen met het snoeien. Zoals dit jaar was er nog redelijk wat vorst in maart. Je kunt dan beter nog even wachten en je planten pas gaan snoeien in april. Ook is het belangrijk om het juiste snoeigereedschap te gebruiken. Zo kun je het beste kiezen voor een kleine snoeischaar wanneer je een kleine plant gaat snoeien. Wanneer je een heg gaat snoeien kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een grote heggenschaar. 

Weg met al het ongedierte

Wanneer je tuin dan eenmaal netjes is, is het ook belangrijk om ongedierte weg te houden. Het zou zonde zijn als je planten helemaal aangevreten zijn door ongedierte. Er zijn veel verschillende producten die ongedierte voorkomen in je tuin. Hier kun je als voorzorgsmaatregel alvast gebruik van maken. Mochten je planten al aangevreten zijn door ongedierte, dan kun je ook altijd gebruik maken van andere bestrijdingsmiddelen. 

Nieuwe planten doen wonderen

Je kunt ervoor kiezen om nieuwe planten te plaatsen. Nieuwe planten doen namelijk wonderen voor de uitstraling van je tuin! Er zijn allerlei verschillende soorten planten waar je uit kunt kiezen. Voor weinig onderhoud kies je voor onderhoudsarme planten en voor levendigheid en kleur kun je kiezen voor vlinderstruiken en kleurrijke planten.