Lang op reis? Denk hieraan!

Zit je eraan te denken om een lange reis te maken? Dat is natuurlijk wel even iets anders dan een korte vakantie of een weekendje weg. Pak de voorbereiding dan ook goed aan. En ook op de plek van bestemming zijn er belangrijke dingen om op te letten. Dit zijn handige tips.

Laat van je horen

Je familie en vrienden thuis vinden het maar wat leuk om van je te horen, zeker als je voor een langere periode weggaat. Laat daarom lekker vaak iets weten. Dat is hartstikke gezellig! Je kunt een appje sturen of even bellen. Ook een mooi kaartje sturen is een goed idee. Daarop kun je meteen een uitgebreid verhaal kwijt, over al je spannende reisavonturen. Deel een mooie anekdote of vertel meer over de plek van bestemming. Een kaartje is toch wel een stuk persoonlijker dan een appje!

Reisdagboek bijhouden

Voel je de behoefte om je avonturen bij te houden? Je hebt helemaal gelijk! Je kunt het aan je familie of vrienden communiceren met kaarten maken, zo komt het meteen bij je naasten terecht. Verder houden veel mensen een zogenoemd reisdagboek bij tijdens een reis. Dit kun je op speciale websites doen, of gewoon op je sociale media. Schrijf hier van alles op: waar ben je geweest, wat heb je er gezien? Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je maar wilt. Heb je moeite met het verzinnen van een tekst? Hier kan je van alles op verzinnen, zo kan je ook zoeken op kaart teksten, zo zie je veel verschillende teksten die je helemaal kan aanpassen. Zo’n online reisdagboek is prachtig om op een later moment nog eens terug te zien. Je kunt er namelijk ook foto’s en zelfs video’s in opslaan, voor een compleet geheel. Schrijf je het liever op met pen en papier? Neem dan gewoon een boekje mee en schrijf af en toe op wat je hebt beleefd. Je kunt immers niet alles onthouden, daarom is het zo dierbaar om dit te noteren.

Benodigde spullen

Als je op reis gaat, heb je veel spullen nodig. Zeker als je lang weggaat! Maak een uitgebreide lijst van de benodigdheden. Maar let er ook weer op dat je niet té veel meeneemt, want je moet het immers ergens kwijt kunnen. Vraag aan vrienden of kennissen die al eens lang weg zijn geweest wat echt mee moet. En stel juist ook de vraag wat net zo goed thuis kan blijven. Veel spullen kun je ook gewoon op de plek van bestemming kopen, maak daar een afweging in.

Documenten en verzekeringen

Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt tijdens de reis en dat je de benodigde verzekeringen afsluit. Dit is per type reis net weer even anders. Algemene tips? Controleer in ieder geval hoelang je paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Je wilt immers niet dat deze verloopt terwijl je ver weg zit. Veel mensen reizen met een auto of camper. Hier kun je een verzekering voor afsluiten, waarbij je verschillende opties hebt. Denk verder natuurlijk aan een reisverzekering, zodat je in het buitenland in het ziekenhuis terecht kunt. Je hoopt uiteraard niet dat het nodig is, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Reis je buiten Europa? Controleer dan goed welke aanvullende documenten er nog nodig zijn, zoals visa.

Inkomsten

Tot slot: als je lang weggaat, kun je overwegen om op de plek van bestemming over je inkomsten na te denken. Heb je genoeg gespaard en is dit geen punt? Dan kun je deze tip overslaan. Maar wees je er wel van bewust dat reizen ook simpelweg geld kost. Je wilt het allemaal wel gewoon kunnen betalen! Misschien is remote work een optie, waarbij je vanuit het buitenland op afstand werk verricht. Van tekstschrijven tot klantenservice: dit kun je op veel manieren invullen. Of zoek juist op de plek van bestemming naar werk, van tijdelijke aard bijvoorbeeld. Zo leer je meteen mensen kennen in de omgeving! Vergeet natuurlijk niet om ook (of beter: vooral!) van de reis te genieten. Je bent niet voor niets gaan reizen: genieten staat voorop, eventueel werk komt op een lagere prioriteit te staan.

Het is spannend en leuk, zo’n lange reis! Deze tips helpen je op weg om het goed aan te pakken. We hopen dat je er iets van opsteekt.